Signe Brander

(paina kuvia, niin näet ne suurempina ja sen jälkeen vielä neliö-symbolia aivan sivun oikeassa yläreunassa)

Panoraama nro 36

Panoraama nro 36 on erittäin leveä (leveämpi kuin nro 35). Se on koostettu peräti kuudesta kuvasta. Panoraamasta saa kolme eri panoraamaa, joissa on mukana kussakin kaksi kuvaa. Niitä on parempi katsoa. Tuollaista leveää panoraamaa on vaikeaa katsoa millään laitteella, puhumattakaan sen tulostamisesta ja ripustamisesta seinälle. 

Tähän panoraamaan Brander on jättänyt todella vähän yhteistä osaa osakuvien välille. Niinpä kuvien saumakohdat näkyvät aika helposti.

Vasen osa panoraamasta nro 36

Keskimmäinen osa panoraamasta nro 36

Oikea osa panoraamasta nro 36

 Tiesitkö että monista Signe Branderin ottamista yksittäisistä valokuvista voidaan tehdä panoraama?

Näillä sivuilla esittelen Signe Branderin valokuvista koostamiani panoraamoja. Valmiita panoraamoja tulee olemaan yhteensä noin 50 kappaletta.

Julkaisen uusia panoraamoja muutaman kerrallaan noin viikon välein.

Signe Branderin valokuvat ovat viime vuosina saavuttaneet ansaittua huomiota sosiaalisessa mediassa. Katsojat ihastelevat Branderin kuvia, jotka välittävät upeasti yli sadan vuoden takaisen Helsingin tunnelmia. Helsingin kaupunginmuseo on tehnyt merkittävän kulttuuriteon digitoimalla Branderin valokuvat ja tuomalla ne kaikkien saataville.

Panoraama syntyy yhdistämällä kaksi tai useampia vierekkäisiä valokuvia, jolloin tuloksena on laajakulmainen kuva, joka yhdistelee alkuperäisten kuvien yksityiskohtia. (Katso tarkempia tietoja osiosta ’Panoraamojen koostamisesta’.)

Brander kuvasi usein samalla paikalla ottaen useita kuvia siten, että kameran jalusta pysyi paikallaan ja käänsi kameraa vasemmalle tai oikealle. Kun tällaisia kuvia yhdistetään, syntyy panoraama. Jos kahdella kuvalla on riittävästi yhteisiä osia, ne voidaan nykytekniikalla yhdistää tietokoneella yhdeksi yhtenäiseksi kuvaksi.

Tuskin Brander osasi ennakoida tällaisen teknologian mahdollisuutta. Hän kuitenkin varmasti tiesi panoraamakuvista ja otti tarkoituksella kuvat vierekkäin.

Helsingin kaupunginmuseo on kiinnittänyt tähän huomiota ja julkaisi vuonna 2016 kirjan ”Panoraamoja, Signe Brander”, jossa esitellään Branderin valokuvista koostettuja panoraamoja. Kaupunginmuseo on myös tuonut Branderin kuvat kaikkien saataville finna.fi-palveluun Creative Commons -lisenssillä CC0 1.0 eli Public Domain (lisätietoja osiosta ’Signe Brander’).

Täällä näkyvät panoraamat ovat minun koostamiani. Suurin osa niistä löytyy myös mainitusta kirjasta, mutta kirjassa esiintyvät panoraamat on koostanut Helsingin kaupunginmuseo. Kirjassa on myös joitakin panoraamoja, joita en ole koostanut, koska vierekkäisillä kuvilla ei ole riittävästi yhteisiä osia. En ole halunnut yhdistää kuvia ”väkisin”, vaan olen keskittynyt laadukkaisiin lopputuloksiin.